Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету "Львівська політехніка"

Пам`ятаємо про минуле, творимо сучасність, мріємо про майбутнє…

НовиниКоментарі Вимкнено до Пам`ятаємо про минуле, творимо сучасність, мріємо про майбутнє…

Дуже важливо, щоб ми, ті, що живуть нині, і ті, хто прийде нам на зміну не шукали ідеалів і зразків десь далеко за межами країни, у захмарних мріях, фантазіях, ілюзіях, а починали з того, щоб пам’ятати про свої витоки, про спадкоємність поколінь, нерозривний зв’язок часів, щоб людину не полишала гордість за свою Малу Батьківщину, за свій край, за навчальний заклад, в якому навчався або працюєш. І щоб всі кращі людські якості, успадковані нами від попередників, проростали міцними і надійними паростками в душах і характерах сучасників, в їх повсякденних справах.
Бібліотека Хмельницького політехнічного коледжу НУ «Львівська політехніка», розуміючи всю важливість і справедливість цього твердження, завзято розпочала пошукову роботу, вивчаючи більш як півстолітню історію рідного навчального закладу. Історію, як відомо, творять люди. Отож про них, про тих, хто стояв біля витоків нашої славної альма-матер хотіли ми дізнатись якнайбільше. На першому етапі пошуку ми вирішили сконцентруватися на дослідженні життєвого та трудового шляху очільників, котрі стояли біля керма навчального закладу. Працівники бібліотеки відвідали колишніх директорів, які проживають зараз у Хмельницькому, Філімона Андрійовича Григорука і Геннадія Васильовича Клюєва та створили документальний відеофільм «Наш коледж нам вічно любити».

Важливо не лише зібрати цікаву правдиву інформацію, важливо донести її до слухача. Матеріальні носії зберігаються в музеї коледжу і є доступними для кожного відвідувача. Але живе проникливе слово не заміниш нічим. Завідувачка бібліотекою Клавдія Михайлівна Фастишевська провела для студентів цікаву та змістовну виховну годину і розповіла їм про історію створення ХПК, про базове підприємство ( завод ХЗТП – нині «Укрелектроапарат»), про дружні зв”язки минулих років з навчальними закладами Болгарії та Німеччини, про колишні та сучасні спортивні досягнення, про випускників, котрими ми по праву пишаємось. Особливий інтерес викликала розповідь про директорів, які очолювали навчальний заклад в різні часи його існування. Цікавинкою для першокурсників стала розповідь про викладачку, котра працює в нашому закладі вже аж 52 роки, від самого його заснування, Ольгу Юріївну Осіпову.

3Увагу відвідувачів незмінно притягує родзинка музею – панорама, котра відтворює визволення Проскурова у 1944 році та зразки зброї часів Другої світової війни, подібних яким немає в навчальних закладах міста та області.

6 4 (2)5 (2)87

Коли йдеться про минуле, то можна з впевненістю сказати, що найцінніша інформація – це та, якою діляться безпосередні учасники подій. На щастя, в коледжі досі працюють люди, котрі пережили з ним багато радісних і сумних моментів. Дуже цінними та цікавими для нинішніх студентів були спогади про нюанси студентського навчання, побуту, розваг, котрими, проводячи свої виховні години, поділились викладачі Олена Дмитрівна Докторук та Ольга Іванівна Салямон.

11 1111Пошукова робота бібліотеки триває. В планах – збір інформації про ветеранів, про успішних випускників, історію створення відділень та циклових комісій для поповнення експозиції музею. Ми звертаємось до викладачів, співробітників та студентів з проханням поділитися матеріалами (світлинами, документами, спогадами) зі своїх сімейних архівів, які стосуються історії навчального закладу. Будемо вдячні за будь-які матеріали.

 

2 (3)

 

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж