Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету "Львівська політехніка"

Шевченкіана в Хмельницькому політехнічному

НовиниКоментарі Вимкнено до Шевченкіана в Хмельницькому політехнічному

Березень – знаменний місяць для кожного українця тому, що він подарував нам і всьому світові геній Шевченка. З цієї нагоди в Хмельницькому політехнічному фаховому коледжі з 6 по 11 березня відбувся цілий комплекс заходів, спрямованих на вшанування пам’яті Великого Кобзаря та популяризацію його вічного слова.

І етап Всеукраїнського конкурсу есе «Мій Шевченко» продемонстрував важливість особистості митця та його творчості в житті юних політехніків, підкреслив його особливо значущу роль у переломні моменти історії України. Переможцями внутрішнього турніру стали Гняздовський Д. та Сурник М.
У своєму есе Гняздовський Д., студент групи КІ-212, зауважив: «Його твори – це сонцедайне проміння в темряві колишньої Російської імперії та її сучасних послідовників, яке пробивається крізь морок невігластва, сваволі, обмеженості, брехні. Мій Шевченко – це ментор, який дає поради та дарує натхнення, стимулює до того, аби я міг зробити свій внесок у нашу Перемогу задля торжества правди, демократії на рідній землі та в усьому світі».
Сурник М., студентка групи МЕ-201, у власних міркуваннях підкреслює; «А проте для мене Шевченко – це молодий, дужий, але й осмислений порив до боротьби за справедливість та свою Україну. Саме його гаслами оживали вуста революцій. Образ Шевченка став одним із символів Майдану: протестувальники і на щитах несли портрет Кобзаря. Шевченко одним із перших з’явився на бордах після 24 лютого 2022 року».

7 березня 2023 року Гончар Д., студент групи МЕ-211, узяв участь у заході «Шевченківські читання – 2023», який відбувся в Хмельницькому інституті МАУП. У конкурсі декламаторів творів Кобзаря він виборов третє місце, вразивши членів журі й інших учасників глибоко емоційною та філософськи осмисленою інтерпретацією поезії «Минають дні, минають ночі…»

8 березня студенти груп ПІ-201 та ПІ-202 під час літературно-музичної композиції «Сучасний Кобзар: чуємо та слухаємо», яку підготувала та провела викладачка Олена Богданівна Бурковська, переконалися в тому, що Шевченко завжди молодий, актуальний, сучасний, живий.

Усі учасники заходу поглянути на творчість Шевченка під іншим, несподіваним, кутом. Поезія Кобзаря була і є джерелом натхнення для багатьох музикантів, але парадоксальним, на перший погляд (та проте дуже вдалим!), здається поєднання Шевченкових віршів і рокової музики. Фрагменти пізнавальних відеофільмів про творчість письменника вразили багатством фактажу, ніжні та зворушливі, грізні та дужі музичні акорди довели те, що Тарас Григорович був не лише полум’яним патріотом, незламним повстанцем, а й турботливим батьком, люблячим сином. Студенти розповіли про найкращі гурти країни, які створили неперевершені композиції на вірші Шевченка.
Наприкінці заходу Олена Богданівна наголосила на ролі Шевченка у формуванні української нації, звернувши увагу на важливий символічний збіг: три великі Шевченкові ювілеї 100-ліття, 125-річчя, 200-ліття (1914, 1939, 2014) – це роки початку найбільших війн у долі нашої держави. Так, історія циклічна, вона повторюється. Україна сьогодні воює за незалежність, фундамент якої утвердив Шевченко.

Слова Кобзаря житимуть вічно. І якщо вони так глибоко запали в душу молодої людини, то незабаром стануть її вольовим імперативом, а згодом передаватимуться з покоління в покоління, щоб наша рідна земля стала тим райським куточком, про який мріяв Тарас Григорович.

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж