Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету "Львівська політехніка"

Тиждень писемності та української мови у ХПК

НовиниКоментарі Вимкнено до Тиждень писемності та української мови у ХПК
До Дня української писемності та мови у ХПК проведено низку онлайн-заходів під загальною назвою «Мова – невичерпне народне багатство»
Ти постаєш в ясній обнові,
як пісня, линеш, рідне слово.
Ти наше диво калинове,
кохана материнська мово!
Д.Білоус
«Найбільше і найдорожче добро кожного народу – це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування», – підкреслював безсмертний класик української літератури Панас Мирний. У цьому вкотре переконалися студенти та викладачі Хмельницького політехнічного фахового коледжу протягом тижня української писемності та мови , що проходив онлайн з 8 по 12 листопада. Ці часові межі обрано символічно: 9 листопада весь український народ відзначає знаменне свято, започатковане ще 1997 року на честь Нестора Літописця.
Саме 9 листопада проводяться два надзвичайно важливі заходи: Всеукраїнський радіодиктант національної єдності та Міжнародний конкурс знавців рідної мови ім. П. Яцика. Перший демонструє консолідацію свідомих громадян у фокусі любові до рідного слова, спонукає нас, різних за віком, за багатством життєвого досвіду, але об’єднаних животрепетною мелодією солов’їної, писати власноруч в епоху превалювання інформаційних технологій. Наші студенти та викладачі взяли активну участь у цьому заході, хоча й не мали змоги писати диктант в аудиторіях навчального закладу через карантинні обмеження, але перейнялись загальною всеукраїнською атмосферою важливості, відповідальності, урочистості свята.
Другий захід покликаний плекати українську мову в душах представників молодого покоління, брати приклад із Петра Яцика, людини прометеївського характеру, життя якої повинно стати зразком у наслідуванні для кожного громадянина нашої держави в тому, як треба любити Батьківщину, досягати поставленої мети за будь-яких обставин і, здобувши визнання, матеріальних статків, не стати безрідним Іваном. Студенти, виконуючи різні завдання, продемонстрували не лише високий рівень володіння рідним словом, а й прагнення ще глибше вивчати лінгвістичні скарби, переконавшись укотре в достовірності слів Франсуа Вольтера: «Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя».
Переможцями І етапу Міжнародного конкурсу знавців української мови стали такі студенти
І курсу:
І місце
Васільєв Владислав Віталійович (ПІ-212);
ІІ місце
Супрун Тимур Дмитрович (КІ-212);
Петльована Ольга Юріївна (ПІ-212);
ІІІ місце
Дерешок Арина Анатоліївна (ЕК-211);
Когут Ярослав Іванович (ПІ-212);
Побута Владислав Валерійович (ПІ-212).
Переможцями І етапу
Міжнародного конкурсу знавців української мови стали такі студенти
ІІ курсу:
І місце
Ковзун Вікторія Андріївна (ПІ-202);
ІІ місце
Сурник Марія Олександрівна (МЕ-201);
Мисліборський Дмитро Володимирович (КІ-202);
Лис Вікторія Леонідівна (ПІ-202);
ІІІ місце
Юрченко Павло Сергійович (КІ-201);
Зозуля Богдан Євгенійович (КІ-201).
Доповнюючи цикл заходів в рамках тижня української писемності та мови, організований цикловою комісією гуманітарних дисциплін, куратори усіх академічних груп провели годину єднання «Мова – це держава, це нація», під час якої наголосили на тому , що мова – явище суспільне. З одного боку, мову творить і розвиває суспільство, з другого — без мови не було б суспільства. І наука, і техніка, і релігія, і ідеологія, і культура неможливі без мови, бо мова забезпечує всі без винятку процеси життя і діяльності людини. У мові відбивається також соціальна диференціація суспільства, за тим яку лексику вживає людина складається загальне враження про її інтелектуальний та моральний рівень.
Усі заходи ще раз підтвердили, що студенти ретельно вивчають рідну мову, розуміючи її значущість у власному житті, пам’ятаючи про те, який тернистий шлях вона здолала до загального визнання у своїй країні та світі, усвідомлюючи, що мовна компетенція – одна з ключових характеристик справжнього професіонала та патріота.

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж