Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету "Львівська політехніка"

Професіоналів майбутнього навчають на відділенні комп’ютерної інженерії

НовиниКоментарі Вимкнено до Професіоналів майбутнього навчають на відділенні комп’ютерної інженерії

Головна перевага спеціальності 123 «Комп’ютерна інженерія» – це те, що студенти вивчають два аспекти функціонування будь яких електронних пристроїв: апаратний  (схемотехніка) та програмний (програмне забезпечення). Таким чином, студенти мають нагоду вивчати принципи побудови схем різноманітних електронних пристроїв, починаючи від найпростішої побутової техніки та закінчуючи складними цифровими системами керування  технологічними лініями, суперкомп’ютерами, апаратами керування військовою та космічною технікою, а, також вивчати мови програмування, інформаційні технології, тощо.

Саме це надає спеціальності неабиякі можливості  при виборі спеціальності для продовження навчання: це можуть бути – комп’ютерні системи та мережі, системне програмування, спеціалізовані комп’ютерні системи, комп’ютерні системи управління рухомими об’єктами та інші, причому, продовжувати навчання можна як в будь якому навчальному закладі України так і за кордоном;

Такий широкий діапазон знань високо цінується і добре оплачується.

Вагомим підтвердженням переваг спеціальності «Компютерна інженерія» є той факт, що студент відділення Олексій Горбатенко став одним із 5-ти українських здобувачів, які отримають запрошення на річне навчання в американському College of dupage (штат Іллінойс) за спеціальністю «Медіаграмотність та боротьба з дезінформацією».

У звязку з цією подією до коледжу з робочим візитом завітала спеціаліст із академічних зв’язків секції публічних відносин Посольства США в Україні Віра Терновська.  Пані Віра повідомила, що цей пілотний проєкт проходить в Україні вперше. Він фінансується Державним департаментом США. Пані Віра у присутності директора ХПК Вадима Овчарука вручила талановитому та працелюбному студенту спеціальності «Комп’ютерна інженерія» офіційні документи для виїзду на навчання у США. Для Олексія навчання буде відбуватись паралельно-дистанційно на 4-му курсі ХПК і очно в американському коледжі.

Викладачі спеціальності «Комп’ютерна інженерія» постійно працюють над вдосконаленням робочих програм, щоб іти в ногу з часом та технічним прогресом в напрямку інформаційних технологій.

З 2018 року на базі спеціальності відбувся перший випуск Академії Cisco – американської транснаціональної компанії, що спеціалізуються в області високих технологій, розробляє і продає обладнання для компютерних систем та мереж.

З моменту заснування мережевої академії CISCO 87 слухачів пройшли підготовку та отримали сертифікати по напрямку IT Essantials. Понад сотня студентів брали участь у ініціативі “Кібербезпека крок за кроком” та під керівництвом інструкторів академії пройшли курс та отримали сертифікати з “Основ Кібербезпеки”.

  

В червні   2021 року ще 17 слухачів Академії Cisco завершили навчання та  отримали Сертифікати Cisco про проходження курсу IT Essential.   Слухачі курсу IT Essential  7.01 2021 опрацювали 14 розділів, 50 практичних робіт і 29 інтерактивних завдань, використовуючи такі інструменти навчання як реальні персональні комп’ютери, ноутбуки, мобільні пристрої, принтери, мережеве обладнання, віртуальний десктоп, гіпервізори і Cisco Packet Tracer 8.0 інноваційний інструмент симуляції та віртуалізації.

Слухачі, які на фінальному іспиті набрали більше 60% вірних відповідей, були нагороджені  похвальним листом від генерального директора Cisco Systems Чака Роббинса. По завершенню курсу студенти закріпили знання і навики.

За останній час викладачі Безрук В. В., Задніпровський В.Г., Шаварський О. Ю. отримали інструкторські сертифікати з напрямку CCNA Introduction to Networks. Ці ж викладачі мають інструкторські сертифікати за напрямками IT Essantials, Introduction to Cybersecurity та Cybersecurity Essentials.

Викладчі Марчук О. М та Ілаш Н.Б отримали інструкторські рівні за напрямком Іntroduction to Cybersecurity.

Інструктори акдемії регулярно підвищують свою кваліфікацію у Мережевій академії CISCO та приймають участь у буткампах.

Лабораторія Інтернету Речей на спеціальності «Компютерна інженерія» – це платформа для конструювання «розумних» приладів для «розумних будинків» і не тільки.

Робочі місця в лабораторії, окрім комп’ютерів, обладнані комплектами для фізичних досліджень на базі наборів Arduino та Raspberry Pi. Останній – це  одноплатный комп’ютер розміром з банківську карту.

[/col

 

umn]

Комбінація цих наборів разом з відповідним програмним забезпеченням – потужний інструмент навчання для студентів в області інформаційних технологій.

Студенти можуть проектувати та виготовляти необхідні елементи для своїх розумних пристроїв, завдяки яким відбуватиметься навчання основ програмування, роботи з мікроконтролерами і сенсорами.

Впродовж останнього року силами викладачів та лаборантів спеціальності «Комп’ютерна інженерія» ведеться робота зі створення сучасної комп’ютерної мережі з виділеним сервером.

Результатом роботи є створення і оснащення серверної кімнати та відкриття лабораторії  “Серверного обладнання і комп’ютерної комунікації”.

Тепер комп’ютерна мережа коледжу повністю модернізована.  До складу обладнання входять потужні маршрутизатори та керовані комутатори з можливістю цілодобового функціонування на швидкості до 500 Мбіт/с. Також оновлена структурована кабельна система, що дасть змогу об’єднати всі комп’ютерні ресурси коледжу в оде ціле.

Одним з останніх досягнень колективу Хмельницького політехнічного коледжу НУ «Львівська політехніка» і, зокрема, фахівців спеціальності «Комп’ютерна інженерія» є  встановлення власної сонячної електростанції, яка складається наразі з 60 сонячних панелей. Потужність станції складає 22,5 кіловат на годину та генерує понад три тисячі кіловат електроенергії в місяць.

Використання сонячних панелей не лише зекономить електроенергію та збереже екологію, але й допомагатиме студентам у навчанні. Започатковано курс навчання «Альтернативні джерела енергії».

В перспективі потужність сонячної станції буде суттєво збільшена за рахунок встановлення додаткових панелей.

Закінчивши цю спеціальність, ви будете затребувані для роботи на підприємствах і фірмах різної галузевої спрямованості.

Випускники можуть працювати:

  • фахівцями з технічного обслуговування і ремонту комп’ютерної техніки;
  • технік з ремонту та обслуговування побутового обладнання;
  • консультантами з питань конфігурації комп’ютерних засобів та комп’ютерних мереж;
  • консультантами з питань програмного забезпечення і пов’язаного з ним технічного забезпечення;
  • менеджер з продажу комп’ютерної та побутової техніки;
  • інженер з обслуговування банківської техніки;
  • спеціаліст з продажу комп’ютерної техніки та програмного забезпечення;
  • інженер з комп’ютерних систем;
  • аналітик комп’ютерних систем.

Надзвичайно перспективним є напрямок створення і програмування пристроїв на мікроконтролерах.

Мікрохвильові печі, холодильне устаткування, автоматика опалення, пральні машини, автомобільна електроніка, робототехніка, іграшки та багато багато іншого.

Для підвищенні рівня фахівців та врахування протреб ринку  циклова комісія спеціальності «Комп’ютерна інженерія» співпрацює з багатьма підприємствами м.Хмельницького: Мікросистема,  Київстар, Чіп, Воля, Мегабайт, Ікс-Сіті, Гігабайт, Датасвіт, 2СТ,  Укртелеком, Діадема,   Фокстрот, Компас, Опен Систем, Технопростір, Хмельницькводоканал, Епіцентр, ХмельницькГаз, Новатор, Хмельницькобленерго, Спецкомунтранс, ЦНАП тощо.

Матеріальна база спеціальності створена,  в основному,  студентами в процесі курсового та дипломного проектування.  В останній період біля 20 студентів приймало участь в створенні макету залізничного вузла з комп’ютерним керуванням, аналогів якому немає в Україні, при чому, студенти приймали участь в створенні як схемо технічної частини макету, так і в розробці його програмного забезпечення.

Завершується навчання дипломним проектуванням, або державним іспитом за вибором  студента. Дипломні проекти є, як правило, реальними і направленні на покращення матеріального та методичного забезпечення навчального процесу, або виконання замовлень підприємств та організацій.

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж