Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету "Львівська політехніка"

Виставка “Банкноти та монети світу в музеї хмельницьких політехніків”

НовиниКоментарі Вимкнено до Виставка “Банкноти та монети світу в музеї хмельницьких політехніків”
Питання фінансової грамотності – одне з найактуальніших для розвитку стабільного, успішного суспільства. Розуміючи це, Хмельницький політехнічний фаховий коледж активно долучився до просвітницьких заходів на тему фінансової грамотності. Щойно відреставрований музей коледжу -це потужний історичний і культурний центр, який наразі перетворився на музей історії грошей. Про це у вітальному слові наголосив директор коледжу, доктор економічних наук Вадим Овчарук. Уже вкотре викладачі та студенти відділення економіки та менеджменту під керівництвом Оксани Шулякової, завідувачки відділення, дивують нас цікавими, креативними заходами.
У рамках Global Money Week 2021 було проведено виставку «Банкноти та монети світу в музеї коледжу». Свої колекції представили студенти Влад Гущин та Вероніка Думанська (група ЕК-191), Орест Боднар (група ЕК-181), Анастасія Загородня та Ганна Ніколенко (група МЕ-192), Анастасія Капустяк (група МЕ-181), Анастасія Матвєєва (група МГ-201), Артем Макаришин (група МЕ-182), Анастасія Саміляк (група ЕК-192). У кожного з них цікава та несхожа одна на одну історія походження монет. Хтось отримав їх у спадок від прадідів та підхопив сімейну традицію, інші захопились нумізматикою зі шкільних років разом із друзями, дехто просто відклав з гаманця рідкісну монету, були й такі, які знайшли старовинні монети у придбаному будинку. А Ірина Батурко, студента групи МЕ-191, з радістю презентувала ТОП5 найцінніших експонатів Музей грошей Національного банку України.

Нумізматика — це історична дисципліна, що вивчає монети, гроші та медалі як джерело історичних, економічних, політичних і культурних знань. Серед наших викладачів теж є нумізмати: Олена Громик, Олена Кайдановська показали свої колекції грошей, а Людмила Багас і Геннадій Федосюк розповіли власні історії появи у них рідкісних монет.
А як же коледж без гостей? Завітали на виставку, на запрошення політехніків, Сергій Сторожук, керівник спілка нумізматів Хмельницького обласного об’єднання колекціонерів, випускник відділення економіки та менеджменту і Сергій Зильов член спілки нумізматів. Гості розповіли студентам свою історію захоплення нумізматикою, розкрили багато цікавих історичних фактів, надали практичні поради як стати справжнім колекціонером, як краще зберігати монети та банкноти, якими знаннями необхідно володіти, щоб сказати «Я – нумізмат!».
Сергій Анатолійович спеціалізується на колекціонуванні грошових одиниць України від стародавніх часів до сьогодення. Він продемонстрував студентам еволюцію становлення національної валюти – гривні від лічильно-вагової одиниці ІХ ст. та срібного зливка ХІ-ХІІІ ст. до перших грошей Української Народної Республіки (1917-1920рр.), грошей окупаційного періоду і сучасної гривні.
Гасло Global Money Week «Навчайся! Накопичуй! Заробляй!». Сподіваємось, що наша молодь дізналася більше про гроші не лише як про матеріальну, але й культурну та історичну цінність, як ознаку державності.

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж