Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету "Львівська політехніка"

Тиждень природничо-математичних дисциплін вражає розмаїттям подій і заходів

НовиниКоментарі Вимкнено до Тиждень природничо-математичних дисциплін вражає розмаїттям подій і заходів
«У рік математики в Україні хмельницьким політехнікам – 55 років» – під такою гучною назвою у Хмельницькому політехнічному фаховому коледжі Національного університету «Львівська політехніка» пройшов Тиждень природничо-математичних дисциплін. 26 лютого голова циклової комісії Людмила Студницька підвела його підсумки та подякувала всім учасникам за цікавий, яскравий, пізнавальний та динамічний характер заходів, що доповнюючи один одного, зробили Тиждень природничо-математичних дисциплін по-справжньому масштабним та змістовним.
Наші творчі викладачі виявили неабияку креативність, аби вихованці подивились на звичайні речі іншими очима. Виявляється, і повсякденні кабінетні заняття можуть здивувати, як, наприклад, уроки, де поєднується на перший погляд несумісне: математика і мови, математика та історія, математика і музика. Студенти з непідробною цікавістю слухали викладачку Юлію Халавчук, котра розповіла їм, що термін «гіпербола» крім свого математичного значення може бути ще й засобом художньої майстерності поета чи письменника, а нотний стан – якнайяскравіший приклад паралельних прямих, на що вказував ще Піфагор. Азартно змагались студенти груп КІ – 201 (куратор Ю.С.Халавчук) та КІ – 202 (куратор Н.В.Палій) під час математичного брейн-рингу. Цього разу перемогу вибороли студенти КІ – 201.
Хто вони, люди, які «творять» математику? Про це студентам груп ПІ – 202 (куратор Л.А.Соломко) та АТ – 192 (куратор Т.В.Суркова) розповіла викладачка Надія Ілаш. Виявляється, серед наших сучасників та співвітчизників є багато цікавих особистостей, що здійснили неабиякий вклад у математичну науку. Цікаво було почути, про математиків які не лише стали лауреатами наукових премій, але й героями фільмів, що отримали не один Оскар. Також студенти ознайомились із історією легендарної «Шкоцької книги», що писалась геніальними математиками на чолі із Степаном Банахом у львівській кав’ярні у міжвоєнний період. Як виявилось, досі за розв’язання задач із цієї книги дарують гусака в якості премії. Не оминула Надія Борисівна увагою і сучасну українську науковицю Марину В’язовську, що розв’язала задачу про пакування куль, яку не могли «подужати» кращі математики впродовж аж чотирьох століть.
Про здоров’я та гарне самопочуття слід дбати завжди і усім . Про це йшлося на виховній годині «Здорове харчування – данина моді чи необхідність?» в групах ПМ – 201 (куратор О.П.Бондаренко) та ПМ – 181 (куратор І.В.Бойченко). Ірина Вікторівна не вперше проводить подібний захід – це вже стало доброю традицією, коли вона розповідає юнакам та дівчатам, наскільки важливо для збереження здоров’я дотримуватись правил здорового харчування. Студенти переконались, що зробити це не дуже складно, а навіть цікаво, досить лише докласти невеличких зусиль. Вони виконали своєрідне домашнє завдання – приготували прості та корисні наїдки та напої, котрими легко замінити такий привабливий, однак такий шкідливий фастфуд. А потім із задоволенням насолоджувались смаколиками, приготованими власноруч.
Цікаві факти, досліди, винаходи, які на століття випередили свого творця і заглянули на багато років в майбутнє, вразили учасників виховної години ”Ніколо Тесла. Майбутнє вже настало”. Викладачка Людмила Дуда разом із студентами гр. МГ-191 поділились думками про досягнення Ніколи Тесли, яким зараз 90-100 років, але вони все ще здаються нам фантастичними. Багато його винаходів і розвиток електроенергетичної системи в цілому, ймовірно, є насправді відтворенням ранішої системи передачі енергії по всій земній кулі. Вже на початку 1899 року Тесла передавав електромагнітне випромінювання крізь товщу землі і запалював блискавки на відстані п’яти миль.
Цифри – це невід’ємна частина наших знань, які ми застосовуємо з дитинства. А чи задавали ви собі питання чому саме такі вони, яка історія їх виникнення, яка еволюція розвитку поняття числа. На ці та багато інших питань отримали відповідь студенти груп ЕК-201 та ЕК 202(онлайн) під час бесіди «Візуалізація еволюції чисел за допомогою засобів мультиплікації», яку провела для них викладачка Ірина Желавська.
І наостанок – який же Тиждень природничо-математичних дисциплін без перевірки своїх знань? Особливого азарту додає можливість вибороти право називатися найкращим знавцем улюбленого предмету та отримати можливість захищати честь своєї Альма-матер у боротьбі з представниками інших навчальних закладів. Тож політехніки із задоволенням взяли участь у загальноколеджівських олімпіадах з математики, фізики та хімії.
Найкращими знавцями математики-2021 стали:
І місце Петров Андрій Володимирович, гр. ПІ-201
ІІ місце Ковзун Вікторія Андріївна, гр. ПІ-202
ІІ місце Тищук Андрій Валерійович, гр. ПІ-202
ІІІ місце Кошенко Олег Ігорович, гр. ПІ-201
ІІІ місце Зозуля Богдан Євгенійович, гр. КІ-201
ІІІ місце Станецький Артем Леонідович, гр. КІ-202
Найкращими знавцями фізики -2021 стали:
І місце Рибчинська Анастасія В’ячеславівна, гр. ПІ-201
ІІ місце Ксюф Філіп Рустамович, гр. КІ-203
ІІ місце Кошенко Олег Ігорович, гр. ПІ-201
ІІІ місце Тищук Андрій Валерійович, гр. ПІ-202
ІІІ місце Трунін Олег Альбертович, гр. ПІ-202
Найкращими знавцями хімії -2021 стали:
І місце Ковзун Вікторія Андріївна, гр. ПІ-202
ІІ місце Рибчинська Анастасія В’ячеславівна, гр. ПІ-201
ІІ місце Рапацька Тетяна Вікторівна, гр. ПІ-202
ІІІ місце Петров Андрій Володимирович, гр. ПІ-201
ІІІ місце Тищук Андрій Валерійович, гр. ПІ-202
ІІІ місце Бронза Андрій Юрійович, гр. ПІ-202
Вітаємо переможців та бажаємо нових здобутків на вищих рівнях олімпіад.

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж