Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету "Львівська політехніка"

Викладачі Політехніки вчитимуть створювати стартапи: представники Університету повернулися з Лондона

НовиниКоментарі Вимкнено до Викладачі Політехніки вчитимуть створювати стартапи: представники Університету повернулися з Лондона

У січні впродовж тижня представники Львівської політехніки перебували у Кінгстонському університеті. Доценти кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Інституту адміністрування та післядипломної освіти Оксана Перхач, Вероніка Карковська, Оксана Химич, Юрій Блинда і представниця Tech StartUp School Яна Левицька брали участь у тренінгах проєкту Creative Spark, який реалізується за підтримки British Council.

– Основна мета програми – активізація підприємницької діяльності та створення стартапів серед студентів українських закладів вищої освіти, – розповідає доцентка Оксана Перхач, яка виконує обов’язки заступника завідувача кафедри з міжнародних зв’язків. – Минулого року на такі тренінги вже їздили наші колеги. Цьогоріч – ми. Основне наше завдання полягало в тому, щоб переймати зарубіжний досвід щодо підвищення активності наших студентів, загалом молодих людей (будь-хто може брати участь у тренінгах, які ми невдовзі організовуватимемо в різних містах України).

– Часто буває так, що люди, які мають ідеї та хотіли б реалізувати їх, не знають, як і з чого почати. Creative Spark – це ґрантова програма від British Council, виконавцями якої є Tech StartUp School Національного університету «Львівська політехніка» й кафедра адміністративного та фінансового менеджменту Інституту адміністрування та післядипломної освіти університету в партнерстві з Кінгстонським університетом (Велика Британія). Ця програма дає можливість унаслідок певних тренінгів знати, як зреалізувати свою ідею і – що основне – правильно підшукати собі надалі майбутніх інвесторів, – додає доцентка Вероніка Карковська, заступниця завкафедри з наукової роботи. – Основним моментом є правильна презентація ідеї.

Ця програма діє в семи країнах: Україна, Азербайджан, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан за підтримки Великої Британії.

Повернувшись із відрядження, учасники програми вже планують свою дальшу діяльність. Вони їздитимуть по різних містах України й на тренінгах передаватимуть свої знання, свій досвід усім охочим. Університет, який хоче їх запросити, збирає певну кількість учасників, зацікавлених у таких тренінгах, а тоді вже запрошує представників Львівської політехніки до себе. Минулого року колеги побували з такими візитами в Миколаєві, Одесі, Шостці, Івано-Франківську, Дніпрі, Острозі, Рівному.

Оксана Перхач додає:

– Зазначу, що ці тренінги мають відбуватися англійською мовою. Нам надали відповідний матеріал, нас підготували, ми пройшли ті тренінги. Нам показали, як усе відбувається на практиці. Ми були учасниками хакатону Bright Ideas, який організував Кінгстонський університет для студентів, а також зацікавлених осіб Лондона. Ми і теоретично, і практично підковані, щоб робити надалі такі тренінги в Україні для нашої молоді.

Учасники делегації завдяки координатору програми від Кінгстонського університету Алану Флаверзу побували на святковій експозиції стартапів Creative Spark Showcase в головному офісі Британської Ради в Лондоні. На цьому заході від усіх країн-учасниць було представлено результати програми Creative Spark за 2019 рік, – переможців конкурсу Bright Ideas, який відбувався в Лондоні. Серед них був стартап PiPillow (переможець конкурсу стартапів Big Idea в Лондоні) від Tech StartUp School Львівської політехніки.

– Переможець у Лондоні – це результат минулорічних тренінгів. Учасники тренінгів свої ідеї подають на конкурс. Після цього відбирають 10 найкращих – їх автори презентують на конкурсі вже в Лондоні. Сподіваємось на такий самий успіх, – каже доцент Юрій Блинда.

Для всіх зацікавлених створено спеціальний сайт creativespark.com.ua, є Фейсбук-сторінка. Крім цього, розповсюджуватимуть друковані матеріали. Набравши в пошуку Creative Spark, можна знайти багато інформації у Ґуґлі. А ще можна зайти на сайт British Council у Лондоні або на сторінку Британської ради в Україні.

Львівські політехніки можуть звертатися на кафедру адміністративного та фінансового менеджменту ІАПО: 5 корпус, 2Б, є також сторінка в інтернеті, у Фейсбуці.

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж