Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету "Львівська політехніка"

Урок пам’яті “Подвиг героїв Крут: подвиг через століття”

НовиниКоментарі Вимкнено до Урок пам’яті “Подвиг героїв Крут: подвиг через століття”

На Аскольдовій Могилі
Український цвіт —
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.
П.Тичина


Своє право бути вільною, незалежною державою українці відстоювали впродовж багатьох століть. 102 роки назад, 29 січня 1918 року, у нерівний бій з чотиритисячним підрозділом російської Червоної гвардії вступив нечисленний загін із юних оборонців української державності. Ці події назавжди вкарбувалися в пам’ять поколінь українців як Бій під Крутами. Тоді курсанти, студенти та гімназисти виконали наказ командування і зупинили стрімкий наступ ворога, що дало змогу нашій делегації укласти Берестейський мирний договір, який пізніше врятував молоду українську державність. Утім, під час бою близько 30 хлопців потрапили в полон до більшовиків і були жорстоко і холоднокровно страчені. Вшановуючи пам’ять захисників Української Народної Республіки, що власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху, щороку 29 січня ми відзначаємо День пам’яті Героїв Крут.

У Хмельницькому політехнічному коледжі НУ «Львівська політехніка» до цієї дати було проведено низку виховних заходів національно-патріотичного спрямування. У читальній залі бібліотеки навчального закладу відбувся урок пам’яті «Подвиг героїв Крут: подвиг через століття», який провела бібліотекар Наталія Борук спільно з учасниками військово-патріотичного гуртка «Влучний стрілець» (керівник Віктор Кушнір). Присутні на заході студенти груп ПМ191, ПМ-192, КІ-193, КІ-181 поринули у непросту історію власного народу, переглянули документальний фільм, ознайомились з матеріалами тематичної книжково-ілюстративної виставки.

Наталія Іванівна зазначила, що крутянці – відважні патріоти, завдяки яким таки постала наша незалежність. На жаль, сьогодні ми знову змушені боронити свою державу від посягань того ж агресора. Знову, як і сотню років назад, гинуть кращі сини України. Серед них і наш випускник 2013 року Володимир Соломчук. У вересні 2014 року в нерівному бою з окупантами під Луганськом він загинув. Володі було лише 22 роки. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих у всі часи захисників України.

Глибше зануритись в тематику, через століття відчути подих однієї найбільш з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань покликана історично-літературна композиція «Крути – наша гордість, наша слава». Її провели студенти груп ПІ-191,ПІ-192, МЕ-171,МЕ-192 під керівництвом викладачки суспільних наук Ольги Лункіної.

Молодіжний центр організував квест, присвячений 102-ій річниці героїчного бою під Крутами. Політехніків у міському заході представила група ПІ-192.

Вшанували пам’ять Героїв Крут і в кожній академічній групі. Виховна година 29 січня була приурочена цій історичній даті. Куратори груп закликали студентів не забувати ціною яких неймовірних зусиль та трагічних втрат Україна заявила про своє право бути вільною та незалежною державою.

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж