Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету "Львівська політехніка"

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області для першокурсників провів тренінг “Неспокійний час-найперші поради”

НовиниКоментарі Вимкнено до Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області для першокурсників провів тренінг “Неспокійний час-найперші поради”

Кожна людина, безперечно, усвідомлює важливість питань безпеки життєдіяльності. У стандартах вищої освіти також містяться вимоги до компетенції випускників вищих навчальних закладів щодо питань безпеки. В першу чергу це стосується технічних спеціальностей, тому предмет «Охорона праці» у Хмельницькому політехнічному коледжі НУ «Львівська політехніка» є не менш важливим ніж спеціалізовані курси. Окрім навчальної програми студенти відвідують інформаційно-просвітницькі заходи, що проводять відповідні державні установи.

13 грудня група ПІ191 разом із куратором Миколюк Мариною Вікторівною відвідала навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області. Тут провідні фахівці закладу провели для студентів тренінг «Неспокійний час – найперші поради».

В рамках заходу методист обласного методичного кабінету безпеки життєдіяльності Мельник Альона Михайлівна класифікувала небезпеки за типами та видами, розповіла про основні засоби повідомлення про них. Студенти переглянули відео про порядок дій в разі виникнення небезпеки. Зацікавила політехніків і тема вмісту нітратів та нітритів у продуктах харчування. Допитлива молодь тут же скористалися можливістю перевірити вміст у власному сніданку.

Майор служби цивільного захисту, викладач-методист Мосолов Олександр Олександрович розповів студентам про шляхи виникнення та засоби протидії пожежам. Було висвітлено поняття трикутник вогню (дослід), час згорання кімнати вщент (відео). Детально пояснено призначення пожежного щита та його елементів, типове місце розташування, продемонстровані різні види вогнегасників та роз’яснено способи їх застосування в залежності від причини виникнення пожежі (вуглекислотні – техніка, порошкові – решта). Практична частина доповіді – можливість для кожного бажаючого попрактикуватись у наданні домедичної допомоги з фіксацією результату реанімації постраждалого.

Майстер виробничого навчання Хмельницьких територіальних курсів ЦЗ та БЖД Гусарський Олександр Борисович розповів про засоби захисту органів дихання, шкіри та дії при отруєні хімічними сполуками. Студентам було повідомлено про найбільш характерні для Хмельниччини шкідливі елементи, з викидами яких можемо зіштовхнутися. Олександр Борисович проаналізував дії при таких випадках, способи користування протигазом та спеціалізованим костюм. Розглянуто маркування фільтрів та їх відмінність за кольором корпусу.

Три години співпраці політехніків з викладачами навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності були надзвичайно захопливими та пізнавальними. Звісно, за такий короткий період неможливо висвітлити всі питання безпеки життєдіяльності, а отже було вирішено зустрітися ще раз.

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж