Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету "Львівська політехніка"

Cпівпраця між львівськими політехніками та Торгово-промисловою палатою м. Ерфурта

НовиниКоментарі Вимкнено до Cпівпраця між львівськими політехніками та Торгово-промисловою палатою м. Ерфурта

Слова великого Шевченка «…І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь!» знайомі кожному українцеві зі шкільної лави, та – дивовижно!- від частого повтору вони не втратили того глибокого сенсу, що був закладений у цю фразу Кобзарем. Взяти все найкраще зі світового досвіду та застосувати у своїй країні – одна із складових, необхідних для побудови по-справжньому міцної, економічно потужної та щасливої держави.
Саме про це йшлось на зустрічі студентів Хмельницького політехнічного коледжу з директором Німецько-українського освітнього центру, що працює у Національному університеті «Львівська політехніка» Денисом Невінським. Ще у 2016 році була започаткована співпраця між львівськими політехніками та Торгово-промисловою палатою м. Ерфурта (земля Тюрингія). У Німеччині саме Торгово-промислова палата є тим органом, що видає сертифікати, які підтверджують здобуття певного рівня освіти. Пан Невінський зазначив, що німецькі партнери готові щедро ділитись своїми знаннями та досвідом з українцями. Але, звісно, для ефективного навчання та проходження практики необхідно володіти німецькою мовою на певному рівні (не нижче, ніж В-1 за міжнародними стандартами). Українська сторона оперативно організувала вивчення мови студентами-політехніками. Вже 150 юнаків та дівчат наполегливо студіюють граматику та вчаться вільно спілкуватись німецькою. 20 з них змогли досягти необхідного рівня і поїхали на навчання до міста Ерфурта.
Гість хмельницьких політехніків розповів: володіння мовою на рівні В-1 дає можливість пройти в Німеччині практику, причому приймаюча сторона бере на себе зобов’язання забезпечити українців проживанням, харчуванням та коштами на кишенькові витрати. Рівень В-2 робить можливим проходження навчально-виробничої практики з виплатою стипендії у розмірі 818 євро.
Далі слово взяв директор ХПК Вадим Володимирович Овчарук. Нещодавно він у складі делегації директорів українських коледжів здійснив поїздку до Ерфурта і, як турботливий керівник, поцікавився всім: на яких підприємствах проходитимуть практику наші суденти, де і в яких умовах вони житимуть, як будуть харчуватись. За словами Вадима Володимировича – центр, де проживають студенти, більше схожий на принаймні 3-х зірковий готель, ніж на гуртожиток: кухня, пральня, тренажерний зал – все зроблено для того, щоб людина почувалась комфортно.

Побував Вадим Володимирович і на підприємствах, котрі приймають наших студентів на практику. Спектр їх діяльності дуже широкий – це і будівництво автодоріг, і новий навіть для Німеччини проект – будівництво екоалеї, і потужна фірма з виробництва піци, і – що викликало веселе пожвавлення в залі – броварня, де виробляється пиво. На всіх цих підприємствах затребуваними є електромеханіки та спеціалісти з обслуговування верстатів з ЧПУ.
Справив враження на Вадима Володимировича автоцентр, де молоді українці і займаються теорією, і практикуються.Вкотре було підкреслено: аби потрапити до Ерфурта, слід наполегливо вивча

ти німецьку мову. В цій царині хмельницькі політехніки вже отримали хай і невеличку, але перемогу! Студенти групи ПМ – 161 Ігор Фурдуй, Максим Кирилішин та Максим Волянський успішно склали іспит і отримали сертифікат початкового рівня А-1.
Навчання триває. Вже оголошено набір в нові групи, куди запрошуються всі амбітні, наполегливі та цілеспрямовані студенти.
Скористатись можливістю підвищити свій професійний рівень – це скористатись шансом стати затребуваним на ринку праці та своїми трудами, зусиллями долучитись до побудови нової, європейської України.

 

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж