Хмельницький політехнічний фаховий коледж by Lviv Polytechnic National University

«Хто визволяв Україну, слід свій залишив у віках!»

NewsComments Off on «Хто визволяв Україну, слід свій залишив у віках!»

Щороку, 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників за межі сучасної території України ми відзначаємо День визволення України від нацистів. Час невпинно віддаляє нас від подій Другої світової війни, але ми не маємо права забути весь жах однієї з найкривавіших воєн на нашій планеті. В цей день ми знову і знову вшановуємо пам’ять полеглих, вклоняємось воїнам-визволителям, усім, хто зробив свій внесок у перемогу в Другій світовій війні.
З метою закріпити й увіковічити історичну пам’ять у Хмельницькому політехнічному коледжі проведено виховну годину «Хто визволяв Україну, слід свій залишив у віках!» Викладач суспільних дисциплін Тетяна Олексіївна Матіяш наголосила, що саме на українській землі у роки Другої світової війни визначалася подальша доля людства — тут відбулися одні з наймасштабніших та найбільш кровопролитних битв із ворогом. Неоціненним є внесок українців у спільну перемогу народів Європи над нацизмом.
72 роки для історії – це зовсім небагато, а для людини – майже ціле життя. На жаль, відходять у вічність останні учасники Другої світової війни. Але залишають нам свої спогади про жахи, що їм довелось пережити. Бібліотека коледжу зацікавилась, чи є у наших студентів такий інтерес щодо власної родини, чи знають вони, як саме їх родина пережила війну, часи масових репресій, а можливо, в когось є знання про життя своєї родини більш ранніх періодів. Проведено анкетування.

Звісно, історична традиція пам’ятати свій рід в іменах та постатях до сьомого покоління у нашого народу відсутня. Можливо, це пов’язано з постійною зайнятістю українців, їх важкою працею та нестабільним соціально-політичним станом суспільства в різні часи, розривом зв’язку передачі знання поколінь та навмисними репресивними заходами з боку певних влад та режимів з метою стерти з пам’яті історію кількох поколінь. Але маємо надію, що проведене анкетування заохотить студентів до пізнання свого родоводу. Сподіваємось, що сьогоднішній захід спонукає молодь до детальної розмови про життєві долі представників своєї родини, бо старші люди з власного гіркого досвіду знають, що можна запізнитись. Чомусь ми рідко знаходимо час для таких розмов. Можливо, саме сьогодні юнаки і дівчата прийдуть додому і здивуються, як багато може розповісти бабуся чи дідусь про життя своїх батьків та інших родичів.

14691035_208957719529445_5467179796430057436_n 14729253_208957839529433_1061605683444887183_n

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж