Хмельницький політехнічний фаховий коледж by Lviv Polytechnic National University

“Твоя мова – твоя перемога!”: заходи до Міжнародного дня рідної мови

NewsComments Off on “Твоя мова – твоя перемога!”: заходи до Міжнародного дня рідної мови

Кожен народ, котрий має власну мову, розуміє її значущість у державотворчому процесі, цінує такий сакральний Божий дар.
Українці усвідомлюють це не лише 21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, а сьогодні щодня, коли право на повноцінне функціонування українського слова виборюється ціною життя мужніх захисників. Це й розуміє студентство, яке завжди було в авангарді суспільно важливих процесів. Найкращі знавці рідної мови, істинні поціновувачі надзвичайної милозвучності українського слова (студенти груп МЕ-221, АТ-222, КІ-223), завітали в академічні групи з ліричною листівкою «До рідного слова торкнуся душею». Організували та провели цей захід викладачки української мови Даценко Л.І. та Кілімнік Л.Л.
Слова українських поетів, які лунали з вуст молоді, сонячним зайчиком торкнулися найглибших струн душі кожної особистості, продемонстрували вже вкотре унікальність та первозданність, надзвичайну мелодійність і ніжність нашої мови, переможним вітром надії зміцнили віру в нездоланність нації героїв, незнищенність рідного слова.

Лірична вітальня «Українські поети про рідну мову», організована викладачкою української мови Тарасюк В.Ф., вразила присутніх тісним зв’язком з буремним сьогоденням.
День рідної мови на відділенні програмної інженерії асоціювався з творчістю і важливою волонтерською діяльністю сучасних митців. Для студентів груп ПІ-211, ПІ-212 поезії С. Жадана прочитала Новаленко Марія (група ЕК-222). У групах ПІ-221, ПІ-222 обговорювались статті 10 та 12 Конституції України, зосереджувалась увага на важливості розрізнення функцій державної та рідної мови в побуті, бентежили душу вірші С. Жадана у виконанні Омельченка Романа (група ПІ-212).

22 лютого в онлайн-форматі Кульбаба С.О., викладачка української мови, провела поетичну мандрівку-екскурс «Рідна мова – серця мого подих», проінформувавши студентів груп ПМ-192, ПМ-222 про історію виникнення свята, закцентувавши увагу молодих людей на важливості захисту мов на державному рівні.
На заході лунало поетичне слово про рідну мову, підкреслювалася її значущість та неповторність демонстрацією відеоролика «15 цікавих фактів». Упродовж виховної години студенти переконалися в актуальності слів В. Сосюри: «Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема».

22 лютого теж онлайн Слободзян Л.А., викладачка української мови, провела літературно-музичну композицію «Краща мова єднання» зі студентами груп ЕК-221 та МГ-211. Упродовж заходу декламувались вірші українською, французькою, болгарською мовами, що стало яскравим підтвердженням слів Й. В. Ґете: «Скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина». Окрасою свята стало емоційно потужне, як Дніпрові води, грізно пророче, як гнів українського народу, читання «Заповіту» Т. Г. Шевченка англійською.
Сучасні пісні «Мова єднання», «У ритмі серця» створили патріотичну ауру заходу, задали життєствердний тон дійству. Дудка Іванна, студентка групи ЕК-221, прочитала власну поезію:
Мелодійність за душу торкає…
Скільки слів ллється з уст!
Цією мовою я кохаю,
Цією мовою я борюсь!

Єдина така й неповторна,
Солов’їна, ніжна, дзвінка,
Найрідніша і непоборна,
Така пристрасна і п’янка…

Саме та, якою співала
Все дитинство нам мама пісні…
Без нації мови б не існувало,
Не існували б без мови ми всі!

Калейдоскоп заходів, приурочених до Міжнародного дня рідної мови, є яскравим підтвердженням того, що хмельницькі політехніки розуміють власну відповідальність за долю рідного слова, плекають його барвінковість, оберігають як найбільшу святиню, даровану поколіннями незламних і нескорених українців.

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж