Хмельницький політехнічний фаховий коледж by Lviv Polytechnic National University

У Хмельницькій політехніці провели тиждень суспільних дисциплін. Чим вдалось зацікавити студентство?

NewsComments Off on У Хмельницькій політехніці провели тиждень суспільних дисциплін. Чим вдалось зацікавити студентство?

Тиждень циклової комісії суспільних дисциплін ХПК у 2021 році виявився напрочуд різноманітним. Він об’єднав не лише виховні заходи на основі широкої групи навчальних дисциплін, що вивчають суспільство в різних його проявах, а й проходив під час дії різних карантинних зон. Проте, незалежно від форми проведення, всі заходи були спрямовані на розвиток навиків у юних політехніків творчо опрацьовувати та критично переосмислювати світовий історичний досвід і засвоювати його уроки, формувати власні переконання, гуманну ментальність, повагу до народних традицій, здатність розумно користуватися свободою, уміти жити в демократичному суспільстві, спілкуватися у протилежному за поглядами середовищі.

Зважаючи на дію обмежень червоної зони, тиждень циклової комісії суспільних дисциплін розпочався в онлайн-форматі циклом виховних годин, присвячених Дню пам’яті та примирення і Дню Перемоги. Пройшовши дистанційно, заходи спонукали політехніків у святкові дні, невеликими групами, прийти та покласти квіти до пам’ятників полеглим у Другій світовій війні.

У житті кожної людини вистачає несприятливих обставин, а протистояти їм вміє далеко не кожен. Про це та інше з викладачкою ц/к суспільних дисциплін, практикуючим психологом Вікторією Фримерштейн спілкувались студенти груп АТ-191, АТ-192, КІ-183. Вікторія Григорівна підняла одну з найбільш актуальних для студентства тем та провела бесіду з елементами тренінгу “Антистрес. Іспити та ЗНО без стресу”. Студенти поділились своїм досвідом складання іспитів, труднощами, що виникали у них раніше, визначали свій поточний рівень стресу та ступінь стресостійкості, а також спробували на собі різноманітні антистресові техніки.

 

Сьогодні кожен має замислитись і спробувати визначити для себе пріоритетні цінності свого буття. Викладач предмету «Основи філософських знань» Ковальчук О.Л. звернула увагу студентів на проблему цінностей і ціннісних орієнтацій як найважливіших утворень у структурі свідомості та самосвідомості людини. Досвідчений педагог зорганізувала конкурс презентацій за темою «Цінності як визначальні характеристики людського буття». Студенти гр. ЕК-191 взяли у ньому активну участь. Найкращими роботами виявилися презентації Квасницької Є., Мандрик Я., Томак Т., Серденюк В., Шепітько К. Презентації були змістовними та зацікавили одногрупників, не залишивши нікого байдужим.

 

Пізнавальним і цікавим був конкурс презентацій «Моделі соціальної політики Західної Європи та США». Студенти груп ПІ-171, ПІ – 172 під керівництвом голови циклової комісії Малахової Н.Б. досліджували держави з високим рівнем соціальної безпеки й соціальної захищеності громадян. Основою для дискусії стали презентації моделей соціальної політики Австрії, Німеччини, Бельгії, Швеції, Великобританії, США, виконані студентами Бородій О., Жереб Д., Лебедовською М., Петриною В., Успенською К., Гордієнко Є., Каленик В., Рабченюк В., Якимчук Д., Домбровською К. Під час презентацій студенти мали можливість обговорити проблемні питання, колективно дослідити країни. Юнаки отримали прекрасну нагоду – проявити свої особистісні та пізнавальні властивості.

Велике значення для утвердження національної самосвідомості українців мають народні звичаї, обряди, традиції святкування, які були невід’ємною частиною повсякденного життя і стали засобом збереження української ідентичності. Про це студентам гр. КІ-201 розповіла викладач предмету «Культурологія» Докторук О.Д. У кімнаті народознавства «Світлиця» вона провела виховну годину на тему «Весняний цикл свят і обрядів». Олена Дмитрівна підкреслила, що наш народ має багату культуру, надбану численними поколіннями. Українські традиції пояснюють та обґрунтовують взаємини між людьми, між людьми і природою, духовну цінність кожної окремої людини, народу взагалі.

 

Підсумовуючи тиждень циклової комісії суспільних дисциплін, заступниця директора з виховної роботи, викладач історії та філософії Багас Л.М. наголосила на важливості викладання суспільних дисциплін, особливо в контексті розв’язування сусідньою державою гібридної війни. В суспільстві, яке зазнає потужних інформативно-психологічних впливів, відсутність необхідного знання є фактором ризику, – зазначила Людмила Миколаївна. Розмивання національної ідентичності, відсутність патріотизму, настільки ж серйозна проблема, як і зменшення військового та економічного потенціалу, що може призвести до втрати суверенітету країни. Тож викладачі циклової комісії суспільних дисциплін сьогодні стоять в авангарді виховної роботи, пропагуючи національно-патріотичні та гуманістичні цінності.

 

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж