Хмельницький політехнічний фаховий коледж by Lviv Polytechnic National University

Шевченкіана в ювілейний рік політехів

NewsComments Off on Шевченкіана в ювілейний рік політехів
Беру «Кобзар», як хліб, з благоговінням,
Як тисячі людей «Кобзар» беруть.
Поезії великого промінням
Освітлюю душі своєї суть…
М. Заводовський
У кожного народу є свої світочі, полум’яні слова яких зорять крізь час, не обмежені часовими рамками, залишаються вічними. Для українців це досі незвіданий, таємничий Тарас Шевченко… Кожне наступне покоління знаходить у його спадщині щось своє, особливе, адресовані тільки йому важливі поради турботливого батька української нації. Педагоги та студенти Хмельницького політехнічного фахового коледжу пишаються великим генієм, натхненно читають його твори, черпають із глибинного джерела «Кобзаря» цілющий еліксир життєвої мудрості. Цьогоріч Тиждень гуманітарних дисциплін, що співпав із Шевченківськими днями, розпочався низкою різнопланових заходів під загальною назвою «Шевченкіана в ювілейний рік політехів»
10 березня найкращі читці поезії під керівництвом викладачів Даценко Л.І та Алєксєєнка В.Т. взяли участь у Всеукраїнському літературному онлайн-марафоні, присвяченому пам’яті Тараса Шевченка «Єднаймо душі словом Кобзаря».
Захід об’єднав понад 600 студентів із 160 закладів з усіх куточків країни. У виступі політехніків прозвучали: авторська поезія у виконанні Вікторії Ковзун (гр. ПІ-202), «Садок вишневий коло хати» англійською мовою у виконанні Ковальчука Станіслава (гр ПІ-201) та німецькою мовою у виконанні Андрійчука Богдана (ПМ-201) і Сторожука Віталія (АТ-201). Під чаруючі звуки сопілки Дарини Лисої викладач української мови та літератури Л.І. Даценко продекламувала поезію «Минають дні, минають ночі». Композиції «Реве та стогне Дніпр широкий» та «Думи мої, думи мої» збагатили виступ особливим емоційним забарвленням.
У кожній академічній групі кураторами було проведено бесіди «Хай святиться думка твоя, Кобзарю». Студенти подискутували на тему ким був громадянин світу і пророк української нації Тарас Григорович Шевченко, чому його «Кобзар» для мільйонів українців і сьогодні є настільною книгою.
У групі КІ-203 філологинею Кілімнік Л.Л. проведено вікторину «Лікуймо душі словом Кобзаря!», у ході якої увагу акцентовано на біографії письменника, значущих подіях у його долі. Особливо зацікавили молодь завдання «Біографічне лото», «Ідентифікація твору». Учасники заходу насолодилися полум’яним словом поета, який гордився історичним минулим нашого народу та вірив у його щасливе майбутнє.
Група МЕ-202 разом із викладачами української мови та літератури Даценко Л.І. та Федіковою С.Л. провели виховну годину «Вічне слово Кобзаря». Педагоги стверджують, що у кожного – свій Шевченко, і кожний іде до нього по-своєму, більшість – через творчість. Студенти груп МЕ-202 та АТ-182 ще раз і ще раз читали улюблені рядки і вкотре були вражені силою думки Тараса Григоровича. Наскільки актуальною нині є його поезія! Як вона лягає на сьогодення! Під час заходу пролунали і пісні на слова Пророка, відбувся спільний перегляд та обговорення фільму про українського митця.
Викладачі іноземної мови Микитюк О.В. Даць С.В. та Ковалець І.М. нагадали студентам мудру настанову Великого Кобзаря «Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь» Пізнавальні бесіди «Творчість Шевченка англійською мовою», проведені у групах гр. ЕК-192, АТ 201 та КІ 191, де вони є кураторами, мали на меті покращити знання іноземної мови та вшанувати видатного українського митця, значення творчої спадщини якого давно вийшло за межі України та стало неоціненним надбанням для більшості народів світу. Його твори переведені багатьма мовами. У виконанні студентів спочатку звучала Тарасова поезія англійською мовою, група відгадувала який твір звучить і декламувала його мовою оригіналу – нашою рідною українською. Студенти мали змогу насолодитися віршами Т.Г. Шевченка в перекладах найвідоміших майстрів своєї справи, оцінити всю красу віршованих творів та складність перекладацької діяльності, адже переклади мають досягти високого рівня майстерності, точно відтворювати оригінал і бути такими ж прекрасними та мелодійними. Для глибшого осмислення поезії Великого Кобзаря були згадані основні віхи його життя та діяльності, природний дар до малювання, завдячуючи якому він «вийшов з безодні кріпацького стану в мистецьку еліту». Поезія і художня творчість тісно перепліталися впродовж усього життя великого майстра, підтримуючи його «бунтарський» дух у скрутні часи.
Приєднались до вшанування творчості Кобзаря і студенти групи МЕ-191, які знаходились на дистанційному навчанні. Вони запустили студентський челендж «Читаймо Шевченка англійською».
Їхню ініціативу підхопили студенти групи МЕ-192. Обидві групи записали відео, де декламують невмирущі рядки поета. Виклик прийняли інші студенти коледжу і по аудиторіях зазвучали слова Шевченка в перекладі на світові мови.

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж