Хмельницький політехнічний фаховий коледж by Lviv Polytechnic National University

ОПУБЛІКОВАНО РЕЙТИНГИ КРАЩИХ УНІВЕРСИТЕТІВ СВІТУ 2021 РОКУ ЗА ГАЛУЗЯМИ ЗНАНЬ

NewsComments Off on ОПУБЛІКОВАНО РЕЙТИНГИ КРАЩИХ УНІВЕРСИТЕТІВ СВІТУ 2021 РОКУ ЗА ГАЛУЗЯМИ ЗНАНЬ

QS Quacquarelli Symonds, глобальне аналітичне агентство в галузі вищої освіти та укладач найпопулярнішого рейтингу кращих університетів світу, оприлюднило рейтинги за спеціальностями кращих університетів світу 2021 року – QS World University Rankings by Subject 2021, в який увійшли 1452 виші світу, зокрема чотири виші з України.

Минулого року кількість рейтингів за спеціальностями збільшилася з 48 до 51, були додані рейтинги кращих університетів за інженерними спеціальностями в області нафти і газу, геології та геофізики.

У поточному році загальну кількість університетів у деяких рейтингах за спеціальностями було збільшено, наприклад, в кожному з наступних рейтингів за спеціальностями – з бізнесу і управління, комп’ютерних наук та інформаційних систем, гостинності та управління відпочинком, медицини, сестринської справи, фармацевтики та фармакології – кількість університетів зросла на 50.

Кількість українських закладів вищої освіти в рейтингах за спеціальностями 2021 року порівняно з попереднім роком зросла з двох до чотирьох. Цього року українські виші отримали 12 позицій в одному галузевому рейтингу і семи рейтингах за спеціальностями, минулого року вони отримали сім позицій в одному галузевому рейтингу і шести рейтингах за спеціальностями.

У рейтинги за спеціальностями кращих університетів 2021 року увійшли наступні українські університети:

Позиція в 2021 році
Галузь знань / Спеціальність

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

201-250 Сучасні мови
251-300 Лінгвістика
401-450 Математика
401-450 Фізика і астрономія
401-450 Природні науки
501-550 Комп’ютерні науки та інформаційні системи
501-550 Хімія

Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна

551-600 Комп’ютерні науки та інформаційні системи
551-600 Фізика і астрономія

Національний університет «Львівська політехніка»

101-150 Інженерні спеціальності в області нафти і газу
551-600 Комп’ютерні науки та інформаційні системи

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

501-550 Комп’ютерні науки та інформаційні системи
© QS Quacquarelli Symonds 2004-2021 www.TopUniversities.com

Серед українських вишів Київський національний університет імені Тараса Шевченка бере участь в найбільшій кількості рейтингів за спеціальностями (в одному галузевому рейтингу і шести рейтингах за спеціальностями), а національний університет «Львівська політехніка» займає найвищу позицію серед університетів України – 101-150 в рейтингу кращих університетів з інженерних спеціальностей в області нафти і газу.

Вперше в рейтинги за спеціальностями кращих університетів увійшли Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна та національний університет «Львівська політехніка».

Бен Саутер, директор аналітичного центру QS, коментує: «Цього року кількість українських університетів в рейтингах за спеціальностями збільшилася вдвічі: з двох до чотирьох. Важливо відзначити їхню участь в рейтингах за спеціальностями, що відрізняються високим рівнем конкуренції, а саме: з комп’ютерних наук та інформаційних систем, фізики та астрономії, а також інженерних спеціальностей в області нафти і газу».

Методологія

QS використовує чотири показники для складання рейтингів за спеціальностями:

  • Академічна репутація: якісний показник, що розраховується на основі результатів опитування більш ніж 102 000 вчених, викладачів і керівників вузів;
  • Репутація серед роботодавців: якісний показник, що розраховується на основі результатів опитування більш ніж 52 000 представників компаній-роботодавців;
  • Кількість цитувань на одну публікацію: кількісний показник наукової продуктивності, який вимірює середню кількість цитувань на одну публікацію за даними міжнародної наукометричної платформи Scopus компанії Elsevier;
  • Організаційний індекс Хірша: кількісний показник, що відображає наукову продуктивність і впливовість наукових досліджень за даними міжнародної наукометричної платформи Scopus компанії Elsevier.

Довідково.

QS Quacquarelli Symonds є провідним у світі постачальником сервісів, досліджень і аналітичних послуг для глобального сектора вищої освіти, місія якого полягає в тому, щоб дати можливість мотивованим людям у будь-якій точці світу реалізувати свій потенціал за допомогою освітніх досягнень, міжнародної мобільності та кар’єрного розвитку.

QS Quacquarelli Symonds є укладачем рейтингів університетів з 2004 року, цього ж року був опублікований перший рейтинг кращих університетів світу QS World University Rankings. З того часу рейтинги QS стали найпопулярнішим у світі джерелом порівняльних даних про ефективність університетів. Флагманський вебсайт компанії www.TopUniversities.com, на якому публікуються рейтинги, був переглянутий 147 мільйонів разів в 2020 році, і в 2020 році засоби масової інформації по всьому світу опублікували 98 000 матеріалів, що стосуються або посилаються на QS.

 

Джерело

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж