Хмельницький політехнічний фаховий коледж by Lviv Polytechnic National University

Розширене засідання Комітету з питань науки і освіти

NewsComments Off on Розширене засідання Комітету з питань науки і освіти

Голова ради директорів ЗВО І-ІІр.а. Хмельницької області, директор Хмельницького політехнічного коледжу НУ «Львівська політехніка», кандидат економічних наук, доцент Вадим Володимирович Овчарук взяв участь у роботі розширеного засідання Комітету з питань науки і освіти. Метою засідання було прийняття стратегічного рішення щодо подальшого розвитку сфери фахової передвищої освіти. Великим позитивом засідання, було те, що Комітет прийняв одноголосне рішення внести на розгляд Верховної Ради України доопрацьований та поданий народними депутатами України – членами Комітету проект надзвичайно потрібного сьогодні Закону України “Про фахову передвищу освіту” реєстр. № 8321 (доопрацьований), який узгоджує положення основного проекту Закону України “Про фахову передвищу освіту” (реєстр. №8321 від 16.07.2018) і альтернативного проекту Закону “Про фахову передвищу освіту” (реєстр. № 8321-1 від 08.05.2018), рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та доручити профільному Комітету доопрацювати його до другого читання.

Перейти за посиланням

Прийняття Закону “Про фахову передвищу освіту” дозволить законодавчо затвердити , що:
– вищі навчальні заклади I-II рівня акредитації набувають статусу закладів фахової передвищої освіти;
– ліцензії на підготовку здобувачів вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста, дійсні станом на день набрання чинності цим Законом, дають право на оформлення ліцензій на підготовку здобувачів фахової передвищої освіти за освітньо-професійним ступенем фахового молодшого бакалавра зі збереженням ліцензованого обсягу без проходження ліцензування;
– фаховий коледж, як заклад фахової передвищої освіти або структурний підрозділ закладу вищої освіти, має право відповідно до ліцензії (ліцензій) забезпечувати здобуття:
повної загальної середньої освіти професійного та академічного спрямування;
професійної (професійно-технічної) освіти – кваліфікований робітник, молодший спеціаліст;
початкового рівня (короткого циклу) вищої освіти – молодший бакалавр;
першого (бакалаврського) рівня вищої освіти – бакалавр.
– рівень фахової передвищої освіти відповідатиме п’ятому рівню Національної рамки кваліфікацій, причому вносяться відповідні зміни до Закону «Про освіту», якими змінюються дескриптори п’ятого і шостого рівнів Національної рамки.
– заклади фахової передвищої освіти також мають право здійснювати за відповідними стандартами підготовку фахівців, компетентності яких відповідають третьому та четвертому рівням Національної рамки кваліфікацій.
Передбачене багатоканальне фінансування здобуття фахової передвищої освіти, в тому числі з державного та місцевих бюджетів, а також, інших джерел. Проте, попри необхідність даного закону та його великий позитив в цілому, у пункті щодо Наглядової ради при закладі фахової передвищої освіти закладено чинники, здатні негативно впливати на роботу навчальних закладів, а саме створювати постійний конфлікт інтересів, зокрема і з тими членами наглядових рад, які пріоритетом ставлять не професійні, а політичні та інші інтереси. Тому, вважає Вадим Володимирович, директорам технікумів та коледжів необхідно звернутись до депутатського корпусу Верховної Ради та залучитись їх підтримкою у відстоюванні у другому читанні проекту Закону, в першу чергу, державного фінансування закладів фахової передвищої освіти та усунення чинників, що призведуть до конфліктів у їх роботі. І щоб деякі державні мужі не говорили, життя підтверджує – заклади фахової передвищої освіти сьогодні вкрай потрібні українській молоді. Переповнені зали під час Днів відкритих дверей у ХПК, кількість слухачів підготовчих курсів, що перевищує ліцензований обсяг, зацікавленість роботодавців, що вже на старших курсах ведуть боротьбу за наших випускників – це все те, задля чого ми сьогодні маємо об’єднати зусилля та вже до початку нової вступної кампанії прийняти такий необхідний сьогодні закон.
Закликаємо депутатський корпус Верховної Ради від Хмельницької області посприяти якнайшвидшому прийняттю Закону України “Про фахову передвищу освіту”.

53664072_634746736950539_6457765195354734592_n 53207592_634746730283873_7888492851183484928_n53666095_634746663617213_9024021868545310720_n

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж