Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету "Львівська політехніка"

Заступник міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич зустрівся з академічною спільнотою Львівської політехніки

НовиниКоментарі Вимкнено до Заступник міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич зустрівся з академічною спільнотою Львівської політехніки

Днями у рідній альма-матер – Національному університеті «Львівська політехніка» – побував Заступник міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич. У актовій залі головного корпусу університету відбулася його зустріч з викладачами, студентами й аспірантами навчального закладу, під час якої обговорено низку важливих та актуальних проблем, що торкаються проведення освітньої реформи, зокрема, в українській вищій школі.

У вступному слові ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало напівжартома сказав, що представляти гостя львівським політехнікам недоречно, адже донедавна Юрій Михайлович працював в університеті проректором з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків.

Відомо, що професор Рашкевич є послідовним прихильником й модератором тих змін, які відбуваються нині в європейському освітянському просторі, а також у вітчизняній сфері. Адже вони, наголосив промовець, дають великий шанс нашим студентам, викладачам і науковцям не залишитися на узбіччі глобалізаційних процесів, які на початок XXI століття охопили практично всі сфери життя:

– Але успішно здолати посталі перед нами виклики ми зможемо лише за умови глибокого переконання у правильності поставлених завдань, яке має базуватися на їхньому розумінні та внутрішньому сприйнятті. В іншому разі нас чекає глибоке розчарування та внутрішня (і не тільки) еміграція провідних фахівців із сфери вищої школи.

Як відомо, 2018 рік оголошений роком вищої освіти. А це означає, що головним пріоритетом реформування є саме якісні чинники освіти. Впродовж цього часу Міністерство освіти і науки України розробляло комплексні зміни до Закону України «Про вищу освіту», нову систему економічних відносин у цій сфері.

– Головною наскрізною ідеєю у процесі забезпечення якості вищої освіти – підкреслив Юрій Рашкевич, – має бути академічна доброчесність.

Під час зустрічі Заступник міністра торкнувся актуальних питань запуску в роботу НАЗЯВО – Національного агентство із забезпечення якості вищої освіти, впровадження національних стандартів освіти тощо. Говорив він також про один із наріжних каменів університетської освіти та науки – автономізацію навчальних закладів, що є важливим та невід’ємним принципом Болонського процесу, до якого Україна приєдналася ще в 2005 році. Промовець проаналізував проблеми запровадження дуальної освіти, наголосивши, що в Україні це стане можливим лише через 5 років. Наприкінці він відповів на запитання присутніх.

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж