Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету "Львівська політехніка"

Година – реквієм “Пам’ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни”

НовиниКоментарі Вимкнено до Година – реквієм “Пам’ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни”
«Пам’ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок в ній вписано кривавими і чорними кольорами» – цими словами завідувачка бібліотекою Хмельницького політехнічного коледжу Клавдія Михайлівна Фастишевська розпочала виховну годину-реквієм, присвячену роковинам Голодомору 1932 – 1933 років в Україні. Так, йшлося саме про пам’ять, адже від тих страшних часів минуло майже століття і на українській землі стає на крило нове покоління, котре, на превелике щастя, про жахіття Голодомору знає лишень з книжок та з уроків історії і, можливо, сприймає цю трагедію відсторонено, як щось далеке і нетутешнє. Але це було, і це було з нами, українцями. 15-річні юнаки та дівчата, студенти групи МЕ – 202 (куратор Людмила Іванівна Даценко) звісно вже чули багато про Голодомор з екрану телевізора, але проникливі слова бібліотекарів Наталії Іванівни Борук та Ірини Анатоліївни Квятковської, емоційні вірші, прочитані студентами Іванкою Галай та Сашком Михайловим торкнулись кожного юначого серця.
Огляд літератури, присвяченої цій всенародній трагедії, проведений бібліотекарем Валентиною Іванівною Бевзою, не був лише інформативним сухим переліком авторів та назв численних видань. Були підняті питання моралі, співчуття, взаємодопомоги, співпереживання, емпатії – усього того, що дозволяє людині залишатись такою за будь-яких, навіть дуже важких, фатальних обставин. Просто під час заходу Катруся Шандорук, гортаючи сторінки «Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні», доторкнулась до болючої історії свого рідного села Веселівка, що у Красилівському районі. Особливо приголомшили студентів факти повного винищення великих працьовитих селянських родин.
Усе дійство пройшло на фоні вражаючих книжкових виставок. Завершився захід хвилиною мовчання, під час якої юнаки та дівчата схилили свої голови, віддаючи данину пам’яті своїм безневинно замученим землякам.

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж