Хмельницький політехнічний фаховий коледж Національного університету "Львівська політехніка"

Бібліотека коледжу

Про коледжКоментарі Вимкнено до Бібліотека коледжу

Бібліотека та Музей історії ХПФК

Бібліотека та Музей історії Хмельницького політехнічного фахового коледжу Львівської політехніки – підрозділи навчального закладу, які, відповідно до стандартів фахової передвищої освіти, забезпечують доступ до всіх видів інформації, проводять виховну роботу зі студентством, організовують масові заходи різноманітної тематики. Ці структури, не втрачаючи своїх класичних функцій, сьогодні розширюють власну соціальну роль, трансформуються в потужні інформаційні центри, що все більше переорієнтовуються з друкованих джерел інформації на електронні носії.
Бібліотека Хмельницького політехнічного фахового коледжу Львівської політехніки – це потужний комп’ютеризований навчально-допоміжний, інформаційний та культурно-просвітницький центр, що пропонує оперативне та якісне бібліотечно-бібліографічне обслуговування на базі програмного забезпечення “УФД/Бібліотека” із використанням електронного формуляра, автоматизації обліку та документовидачі. До послуг читачів комфортний читальний зал з вільним доступом до мережі Інтернет, зручний графік роботи, висококваліфікований, досвідчений колектив бібліотеки.
Музей історії Хмельницького політехнічного фахового коледжу є одним із кращих в Україні. Він вирізняється серед подібних музеїв надзвичайно змістовною та емоційно багатою експозицією. Створений ще у 1980 році як Музей бойової слави, на початок 2020 року заклад потребував оновлення. За ініціативою та завдяки зусиллям директора ХПФК Вадима ОВЧАРУКА і за сприяння ректора Львівської політехніки Юрія БОБАЛА була проведена його повна реновація. Цю відповідальну місію доручили члену Національної спілки художників України, члену Національної спілки журналістів України, художнику-графіку, дизайнеру інтер’єрів Якову Павловичу та історику, краєзнавцю, музеєзнавцю, журналісту , досліднику історії, архітектури та культури міста Хмельницького та Поділля, провідному науковому співробітнику Хмельницького обласного краєзнавчого музею, кандидату історичних наук, Заслуженому працівнику культури України, члену Національної спілки краєзнавців України, члену Національної спілки журналістів України, Почесному краєзнавцю України Сергію Єсюніну.

 

Бібліотека та музей навчального закладу є центрами інтелектуального спілкування та комунікації, оскільки стандарти фахової передвищої освіти вимагають різнобічного використання інформаційних ресурсів широкого кола науково-просвітницьких установ: бібліотек, архівів, музеїв та інших закладів, що займаються вивченням, збереженням, використанням та популяризацією інформаційних матеріалів з метою задоволення освітніх, наукових і культурних потреб суспільства, збагачення духовного потенціалу громадян. Головним завданням музейного та інформаційно-бібліотечного підрозділів ХПК є просвітницька робота серед студентської молоді, сприяння удосконаленню навчально-виховного процесу, розвиток творчих інтересів студентів, спонукання до пошукової і краєзнавчої роботи, формування у юнаків і дівчат розуміння нерозривного взаємозв’язку минулого, сучасного і майбутнього, формування активної громадянської позиції.
Співробітниці бібліотеки проводять цілеспрямовану роботу по вивченню, збереженню та поширенню інформації про наукове та духовне надбання колективу навчального закладу.

На зустріч зі студентством запрошуються відомі письменники, краєзнавці, військові, правоохоронці, спортсмени, медики, психологи, громадські діячі. Особливо раді тут випускникам, котрі з вдячністю за отриману якісну освіту, приходять поділитися своїм досвідом із нинішніми студентами.

Організатори масштабного П’ятого літературного фестивалю “Слово єднає” , що відбувся у вересні 2021р., однією із локацій обрали Хмельницьку політехніку — заклад славний своїми патріотичними та громадськими ініціативами, шанобливим ставленням до традицій, мови та літератури нашого народу.

Експозиція та екскурсії, котрі проводяться у музеї, настільки цікаві, змістовні та багатогранні, що відвідувачами закладу стають не лише студенти коледжу, а й абітурієнти та їх батьки, випускники минулих років, учні місцевих шкіл, численні гості навчального закладу.

Особливо раді вітати в наших стінах захисників України.

В рамках Фестивалю інфомедійної грамотності, покликаного навчити учасників заходу основам інформаційної безпеки (жовтень) 2021р., також частина заходів була проведена у бібліотеці ХПК.

Наша бібліотека гостинно приймала учасників Краєзнавчого турніру, котрий проводив Хмельницький обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді. На цікаву розмову про історію краю були запрошені фахівці краєзнавчого музею.

Бібліотека є структурним підрозділом Хмельницького політехнічного фахового коледжу НУ «Львівська політехніка» і, виконуючи функції бібліотечно-бібліографічного, науково-інформаційного, навчально-допоміжного та культурно-просвітницького закладу, забезпечує навчальний процес, науково-педагогічну діяльність, виховну і культурно-просвітницьку роботу з книгами та іншими носіями інформації, що складають фонд бібліотеки.
Фонд бібліотеки є державною власністю і охороняється державою.
Право користування бібліотекою мають студенти, викладачі та співробітники коледжу і НКЦ ІДН «Львівська політехніка».
Запис студентів проводиться згідно списків-наказів про зарахування.
На підставі поданої інформації читачу замовляється і видається пластиковий читацький квиток зі штрих-кодом, заповнюється електронний формуляр. Передавати читацький квиток іншим особам заборонено.
Втрата читацького квитка не знімає відповідальності за всю отриману на нього літературу. Якщо ж така проблема виникла – необхідно терміново повідомити працівників бібліотеки для блокування електронного формуляра та отримати дублікат втраченого документа.
Інформацію про наявність будь-якого документа в бібліотеці можна знайти в електронному каталозі, використовуючи пошукові поля «Автор», «Назва», «Ключове слово», «Персоналії», «Періодичні видання», тощо, або звернувшись до бібліотечного фахівця.

Читачі зобов’язані дбайливо ставитись до книжок та інших творів друку, одержаних із фонду бібліотеки, повертати їх у встановлені терміни, не виносити із приміщення бібліотеки літературу, якщо вона не записана в одному з облікових документів; не робити в ній ніяких поміток, не замальовувати штрих-коди, не розшивати документи, не виривати і не загинати сторінки, не порушувати розстановку документів на книжкових виставках.
При отриманні літератури читач має ретельно передивитись її і, якщо виявить якісь дефекти, – повідомити бібліотекаря, який зобов’язаний зробити на виданні відповідні службові позначки.
Відповідальність за зіпсовану літературу несе читач, який користувався нею останнім.
Користувачі, які заподіяли шкоду бібліотечному фонду, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України. У випадку втрати (пошкодження) книг або інших документів, читачі зобов’язані в найкоротший термін ліквідувати свою заборгованість шляхом представлення в бібліотеку:
а) ідентичного видання (назва, вихідні дані, ціна збігаються);
б) ксерокопій на заміну видань, які є в 1-2 примірниках і користуються читацьким попитом, а також окремих томів багатотомного видання або одного з номерів комплекту журналів;
в) більш нового перевидання на заміну видань, які є в бібліотеці в обмеженій кількості та користуються підвищеним попитом;
г) видання, яке визнане бібліотекою рівноцінним і необхідним.
Користувачі повинні щорічно (до 1-го липня) повернути всю літературу, або продовжити термін користування нею.
В читальному залі користувачі повинні дотримуватись тиші та гідної поведінки, коректно ставитись до інших читачів та до бібліотечних працівників.
Вхід до читального залу у верхньому одязі та головних уборах, а також з великими сумками не дозволяється. В разі порушення Правил користування бібліотекою читачі можуть бути позбавлені права користуватися бібліотекою: за окремі порушення – терміном на один місяць, за систематичні – до 6 місяців. В окремих випадках (наприклад, крадіжка книг) порушники Правил виключаються з читацького складу бібліотеки.

Читачі, що відраховані, звільнені, а також ті, що закінчили вищий навчальний заклад, зобов’язані повернути всю отриману ними літературу, підписати обхідний лист і здати читацькі квитки
Працюючи в бібліотеці, почувайтеся вільно. Якщо маєте сумніви,- не соромтесь, запитуйте! Знайте, що бібліотекар завжди готовий допомогти Вам у пошуку необхідної літератури чи інформації.

Фонд друкованих видань – біля 100 тис. прим.
Електронні бази даних – біля 150 тис. записів.
Фонд відеоматеріалів – 64 ГБ.
Фонд фотоматеріалів – 537 ГБ.
Музейний фонд – понад 600 експонатів.
Ексклюзивна діорама «Визволення Проскурова».
Унікальна колекція автентичної зброї часів ІІ Світової війни.

Гой Юлія Миколаївна, керівник підрозділу. Основний напрямок діяльності – збір та обробка інформації про діяльність ХПК, створення архіву фотовідеоматеріалів, висвітлення діяльності навчального закладу в мережі Інтернет.

Борук Наталія Іванівна. Основний напрямок діяльності – проведення масових заходів, індивідуальні виховні бесіди зі студентами, бібліотечно-бібліографічне обслуговування читачів.

Бевза Валентина Іванівна. Основний напрямок діяльності – музейна робота, бібліотечно-бібліографічне обслуговування читачів.

Квятковська Ірина Анатоліївна. Основний напрямок діяльності – створення власних електронних баз даних, бібліотечно-бібліографічне обслуговування читачів.

Графік роботи

Понеділок  – п’ятниця

8.00 –  19.00 без перерви на обід

Санітарна година:

Середа  13.00   –  14.00

 В період канікул бібліотека працює за додатково узгодженим графіком

Бібліотеки – партнери

Хмельницька обласна  універсальна наукова  бібліотека

вулиця Героїв Майдану, 28

http://www.ounb.km.ua

Розпорядок  роботи:

Понеділок-п’ятниця 900 – 1900

Неділя  1000 – 1800

Вихідний Субота

Санітарний день Остання середа місяця

 

 

Хмельницька обласна  бібліотека для юнацтва

вулиця Соборна , 33

http://oub.com.ua

 

Розпорядок  роботи:

Понеділок-п’ятниця 900 – 1900

Неділя  1000 – 1900

Вихідний Субота

Санітарний день Останній день місяця

 

 

 

Хмельницька  центральна міська бібліотека

вулиця Подільська, 78

http://http://cbs.km.ua

 

Розпорядок  роботи:

Вівторок-субота: з 900 до 1800.

Неділя: з 1000 до 1700.    

Вихідний: понеділок.

Санітарний день – остання п’ятниця кожного місяця.

 

 

 

© 2015-2024 Хмельницький політехнічний коледж